Ontbossing: Wat is het precies?

Op donderdag 21 maart was het de internationale Dag van het Bos. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties om aandacht te creëren voor alle types bos. Bomen zorgen voor een schone lucht, schoon water en biodiversiteit. Deze dag is een goed moment om stil te staan bij het effect wat ontbossing heeft op ons milieu.

Wat is ontbossing?

Ontbossing houdt in dat bossen worden gekapt om plaats te maken voor bijvoorbeeld landbouw, de aanleg van wegen, of de productie van goederen zoals papier. Elke twee seconden verdwijnt er een bosgebied ter grootte van een voetbalveld. Hout kappen op zich is geen probleem. Het probleem is dat dit op grote schaal gebeurt en er geen nieuwe bomen voor in de plaatst geplant worden. 

Impact van ontbossing

De bossen zijn van groot belang voor de gezondheid van onze aarde. Het kappen van de bossen heeft dan ook een grote impact op het klimaat.

  • Als er veel bomen worden gekapt komt er meer CO2 vrij waardoor de aarde sneller opwarmt. 
  • De leefgebieden van verschillende soorten dieren, planten en insecten gaan verloren door het kappen van bossen. Hierdoor wordt het lastig voor de dieren om voedsel te vinden.
  • Daarnaast heeft het kappen van bossen impact op de mens, met name de lokale bevolking die afhankelijk is van de bossen voor hun levensonderhoud.

 

Waarom worden er bossen gekapt?

  • Palmolie winnen
    Palmolie wordt veel gebruikt in veel verschillende producten. Denk aan verschillende cosmetica producten maar ook verschillende voedingsmiddelen zoals chocolade, margarine of ijs.
  • Hout als grondstof
    Er is nog steeds een hoge vraag naar papier. Het is daarom belangrijk dat je producten koopt met een FSC-label.
  • Soja voor veevoer
    Een groot deel van soja wordt gebruikt voor veevoer. Brazilië levert veel soja voor de Europese markt. Ongeveer de helft van de Braziliaanse soja wordt verbouwd in de Cerrado. Dit heeft ertoe geleid dat er op 18 miljoen hectare grond maar één soort gewas wordt verbouwd: soja.

Wat kan jij doen om ontbossing tegen te gaan?

  • FSC-label
    Kies voor producten die duurzaam geproduceerd zijn en die niet bijdragen aan de ontbossing. Denk hierbij aan hout en papierproducten met een FSC-keurmerk. Bij TakeAware bieden we een breed assortiment aan met producten met dit keurmerk. Bekijk bijvoorbeeld onze FSC-gecertificeerde bestek, rietjes, snackbakjes of neem een kijkje in onze complete collectie van FSC-gecertificeerde artikelen.
  • Ondersteun herbebossingsprojecten
    Ondersteun/doneer aan organisaties die helpen aan het duurzaam beheren van bossen. 
  • Verhoog het bewustzijn
    Praat met vrienden of familie over het belang van bossen en wat zij kunnen doen om ontbossing tegen te gaan.

 

Door ons bewust te zijn en actie te ondernemen, kunnen we gezamenlijk bijdragen aan het behoud van onze bossen. Het is belangrijk om niet alleen op 21 maart aandacht te besteden aan het belang van bossen, maar om dagelijks bewust te zijn hoe we een rol kunnen spelen in het tegengaan van ontbossing.